Hur långa ska mina gardiner vara?

Hur räknar jag ut hur långa mina gardiner ska vara så att de inte blir för långa eller för korta? 
Av Clara
Hej! För att mäta höjden på gardinen behöver du bestämma om gardinerna ska sluta strax, fler centimeter ovanför golvet, nudda golvet eller släpa i golvet. I den här guiden väljer vi att beskriva hur du mäter för att få en gardinlängd som slutar strax ovanför golvet!

TAKSKENA
Mät du din takhöjd, alltså från golv till tak.

VÄGGMONTERAD SKENA
Mäter från golv till ovankant på skenan som du satt upp på önskad höjd. Du behöver göra ett avdrag på takhöjdsmåttet vid takskena för att gardinen i slutändan ska kunna hänga fritt. Först drar vi bort 1 cm i marginal, sedan några cm ytterligare beroende på vilken skena och krok du har eftersom det påverkar exakt hur långt ned från taket gardinen kommer hänga.

Avdrag mått med Gardinskena 100cm
Fingerkrok hög fattning (öglekrok): dra bort totalt 2cm
Rynkbandskrok: dra bort totalt 2cm

Eftersom fingerkrok med låg fattning (glidkrok) lyfter upp gardinen så att den hamnar i ovankant på skenan behöver vi inte göra avdrag. Denna krok går endast att använda på väggmonterad skena.

Skulle du använda dig av andra gardinskenor än den vi säljer kan det skilja med hur många centimeter just den skenan bygger. Då bör du mäta hur hög din gardinskena är hemma och dra bort de centimetrar som du får fram. Avdragen ovanför är beräknade endast på den gardinskena vi säljer.

GARDINSTÅNG
Mät från golv till ovankant på stången som du satt upp på önskad höjd. När du använder dig av en stång kommer du endast kunna hänga upp gardinen med en kanal eller med hjälp av öglorna på ett multiband som bildar en kanal. Därför kommer gardinen börja från toppen av stången. Vi syr alltid multibandet högst upp på gardinen utan rynkhuvud. Därför behöver du inte dra bort någon extra centimeter för marginal. Men om du tänkt använda ringar med nypa som upphängningsmetod istället för kanal behöver du göra ett avdrag för dem.

Avdrag mått med Gardinstång
Ringar med nypa: Dra bort totalt 4,5cm När du gjort bortdraget har du ditt slutgiltiga mått!

För att enkelt beställa gardinsömnad hem går du då endast in på det tyg du önskar och klickar på "välj sömnad". Där kan du då skriva in det här måttet du precis mätt fram, hur många gardiner du vill att vi syr upp och vilket typ av gardinband du önskar!
Av Kundtjänst